De Benalmaldena Liebrandografie: ontstaan en gebruiksaanwijzing

Gepost op 1 januari 2007 door Marlas Efka

‘Heb jij een beetje een fatsoenlijke versie van de Papa Don’t Preach minimix?’

Deze vraag was de aanleiding tot het maken van de site die vandaag officieel online gaat.

De hierboven genoemde minimix van Madonna is een van de vele die in de jaren tachtig werd uitgezonden op vrijdagavond om ‘twee platen over negen’ op Veronica. Velen zullen dezelfde herinneringen daaraan hebben als wij. Elke keer weer die spanning wat het die avond was geworden: welke artiest, welk liedje en wat heeft Ben daarmee gedaan. En dan de praktische kant: op welk cassettebandje moet de mix worden opgenomen? Staat het bandje op het goede punt, zodat de opnameknoppen direct kunnen worden ingedrukt bij het horen van die beroemde jingle: “Escape while you can! …” En dan volgde de minimix. Soms van bekende artiesten, zoals Sting en Phil Collins, maar ook – om maar eens een onbekende te noemen – van Asian Passion. Een enkele keer kwam klassiek voorbij – Ravel’s Bolero en Vivaldi’s Spring –, of werd er een nieuwe trend ingezet met Rieky’s ‘Ik zing zo graag een liedje’, en zo was het elke keer weer een verrassing.
Aan het einde van het jaar was er dan de ultieme mix: de Grandmix. Een uur lang de hits van dat jaar. Perfect op elkaar aansluitend en langzaam in BPM’s toenemend.

Deze herinneringen en die muziek waren de drijfveren om deze site te maken.

De site is opgebouwd uit vier onderdelen. Allereerst hebben we ons gericht op de minimixen. We hebben zoveel mogelijk geprobeerd te achterhalen wanneer welke minimix werd uitgezonden. Bij dit zoekwerk troffen we op onze tapes diverse aan- en afkondigingen aan. Zoals velen nog zullen weten werd de minimix onder andere uitgezonden in de programma’s Curry & Van Inkel en Stenders & Van Inkel. Al die kleine radiofragmenten hebben we op de site gezet (het zijn er in totaal meer dan 125), waardoor weer die sfeer van toen wordt opgeroepen. Ook staan er verschillende geluidsfragmenten op uit het radioprogramma waarin tegenwoordig de minimix wordt uitgezonden: ‘Disco Inferno’.

Het tweede onderdeel vormen de Grandmixen. Dit gedeelte is nog niet klaar, maar in de toekomst hopen we hiervan alle tracklists online te kunnen aanbieden.

Vervolgens hebben we ons gericht op de zogenaamde ‘ITM’s’, wat staat voor ‘In The Mix’. Begin jaren tachtig werd in de nachtelijke uren het programma ‘In The Mix’ uitgezonden. Een uniek concept destijds: een mix van een uur, gemaakt door Ben Liebrand. In 2004 keerde het programma terug, nog steeds volgens hetzelfde concept. Voor een deel staan de tracklists van deze ITM’s ook op de site. Waarom voor een deel? Omdat we voor gekozen hebben om alle mixen opnieuw te beluisteren en de tracklists te controleren. Ondanks al het voorwerk dat al door anderen is verricht – waarvoor dank – bleek namelijk dat er nogal eens sprake was van onvolledigheid, onjuiste trackinfo, verkeerde spelling etc. Met name bepaalde a capella’s leverden op dit punt nogal wat problemen op, maar ook veel zoekplezier.

Een vierde poot van deze site wordt gevormd door alle (on)officiële uitgaven van mixen van Ben Liebrand. Met name dit onderdeel is nog volop in ontwikkeling en zal dat voorlopig ook nog wel blijven, omdat het aantal welhaast eindeloos lijkt te zijn. Met name wat op verzamelalbums is verschenen is – om het licht uit te drukken – nogal veel, waarbij zich vooral het probleem voordoet, dat het niet altijd op een lp/cd of de hoes ervan is aangegeven.

Deze vier onderdelen vormen samen ‘De Benalmaldena Liebrandografie – Het complete Ben Liebrand audio-overzicht’. De sitenaam refereert aan de bijnaam die Jeroen van Inkel gaf aan Ben Liebrand. De ondertitel geeft aan wat je van de site mag verwachten: je vindt er alles wat van Ben Liebrand op audio-gebied ooit is verschenen en uitgezonden (althans, dat wordt de bedoeling). Het artwork van de mastermixer blijft dus buiten beschouwing.

We wensen iedereen die deze pagina bezoekt veel plezier toe bij het doornemen van de pagina’s en beluisteren van de fragmenten. Zoals al is aangegeven is de site verre van volledig. Zelf zullen we telkens weer materiaal toevoegen, maar ook willen we jullie hulp daarbij vragen: heb je materiaal dat van waarde is voor de site, heb je info over bepaalde problemen (????): email ons!

Arcanya & Marlas

Gepubliceerd onder Diversen, Liebrand Nieuws, Site Updates | Reageer! »

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.